miércoles, 30 de abril de 2008

Nada Surf al Razz 2 (27.04.08)

Artícle del Mai a la vida

El meu primer contacte amb Nada Surf va ser fa dos anys. Corria l'any 2006 i el Festival de Benicàssim tenia uns cartells d'aquells que et feia deixar de respirar. Entre els noms petits hi destacava Nada Surf i un colega em va dir, va anem a veure'ls que se que t'agradaren. I tant que em van agradar. Va ser tornar a casa mig cremada pel sol i començar a descarregar disc rere disc. Diumenge passat els vam poder veure altre cop en directe ja que van venir, Lucky. Un disc que no s'ha distribuit aquí a España i que es va regalar als diversos concerts que van fer fa un parell de mesos per Bilbao y Madrid. Exacte, en aquesta ocasió no el van regalar però el van posar a un preu popular de 4 euros. Tot sigui perquè aquest grup continuïn venint de gira per un país on, per pròpia voluntat, no editen els seus discos. Tot sigui pel públic.


La presentació del Lucky (Barsuk Records, 2008) està duent a aquest trio a recórrer tota Europa i poc s'havien d'imaginar aquests nois de Nova York que amb poc més de 10 anys serien el que són: un dels màxims exponents del power pop de lletres i melodies enganxoses. La campanada la van donar al 1996 amb Popular, hit inclòs a High/Low (Barsuk Records, 1996), un single i video que la MTV es va encarregar de promocionar més que la sopa. Conclusió? Que molts es pensaven que serien flor d'un día, one-hit-wonder que en diuen els d'allà. Però amb The Proximity Effect (Barsuk Records, 1998) va fer-se forts, el seguirien Let Go (Barsuk Records, 2002) i The Weight Is a Gift (Barsuk Records, 2005), produït per Chris Walla dels Death Cab For Cutie i el millor disc per una servidora. Lucky (Barsuk Records, 2008) reflexa la maduresa del grup i cal escoltarlo de principi a fi i sense gaire prejudicis perquè a la segona escolta tot son molt millor, els acords i les lletres amb missatge et poden arribar a cautivar força. Han comptat amb la col·laboración puntual de Ben Gibbard (l'altre component de Death Cab For Cutie), John Roderick (Long Winters) i Ed Harcourt entre altres.

Amb aquest vagatge han recorregut vessants més garageras, semipunks o el que son actualment power pop en estat pur. I no ho dic jo, ho diuen les seves cançons que quan menys tu esperes et fan saltar (Oh, fucked, I'm going a have a party). El concert de diumenge passat va reunir totes aquestes arestes del grup, tot i que potser i ja degut al cansament, van sonar més les cançons pausades i reflexives del Lucky (Whose Authority, Weightless) i es van deixar pel final els grans temazos que tots voldríem haver ballat abans: See thes Bones, Always Love o Blankest Year. El cas es que no els hi tindrem en compte, perquè I like what you say fan que ens quedem afònics baby, I only want make you happy. I tant si vam sortir feliços, més de una hora i mitja de concert dona per cantar molt, fins i tot per perdre el metro. Potser es que podien haver-se estalviat els teloners, Bell X1 i així començar puntuals perquè la sala Razz 2 estava força plena. I de pas, podien haver fet més proves de so amb el baix que per moments creia que faria caure tot el sistema de ventilació (ja! us he pillat, us creieu que el Razz no en tenia d'això eh). No cal dir que la sala en qüestió deixa una mica que desitjar...

Tot i les possibles millores, el grup es va entregar i va fer vibrar al públic non stop de saltirons i semibalades pop, es nota de lluny la llarga trajectòria que tenen a les espatlles. A destacar l'insert de Love Will Tear Us Apart Again de Joy Division dins de Stalemate, i la coreografia de cames i braços de Inside of Love.
Nada Surf os llevamos en los corazones así que no tardeís en volvernos a visitar, por nuestro bien.

Pels més curiosos aquí us deixo el Set List que encara avui em fa posar la pell de gallina, coses de fans...

- Concrete Bed
- Hi-speed Soul
- Happy kid
- Whose Authority
- What is your secret
- Weightless
- Killian´s Red
- I like what you say
- Inside of love
- Fruit fly
- 80 Windows
- Stalemate
- Ice on the wing
- The fox
- Do it again
- Beatiful beat
- See these bones
____________

- Blizzard of 77
- Blonde on blonde
- Popular
- Always love
- Blankest year

No hay comentarios: